wtorek, 12 lipca 2011

Tabela pięciu przemian

Kuchnia 5 przemian w praktyce
5 ELEMENTÓW W PRAKTYCE:
Ludzie obecnie mają znacznie szerszą świadomość energetyki jedzenia. Czyli wiedzę, że każdy produkt spożywczy to nie tylko białko, węglowodany czy witaminy.... ale też inne, dużo subtelniejsze składniki, które wpływają w rezultacie najbardziej na jakość potrawy, czyli Twoje zdrowie.
W jaki konkretnie sposób to robią? Decydując o jakości trawienia i przyswajania wszystkich drogocennych substancji. Ludzkie trawienie opiera się na cieple.
Co ciekawe ta "energetyka i dobre trawienie", mają solidna podstawę w tzw TERMICE POŻYWIENIA - czyli świadomości ,które produkty chłodzą, które ogrzewają, a które są neutralne. Wiedza o tym, że np mięso rozgrzewa organizm, a nabiał czy kwaśne owoce go schłodzą. Owa sezonowość (np letnie jedzenie to twoja wew. klima - świeże owoce chłodzą ciało od środka , a to latem jest tak potrzebne! To klucz do energetyzowania się pożywieniem i utrzymywania równowagi.
Planeta Ziemia ma swoje pory roku - człowiek jako mikrokosmos, ma również swoje "wewnętrzne pory roku", aby mógł zachować równowagę i pełnię. Tu koło zamyka się. Tak jak znak YIN YANG. Im dłużej go studiujesz tym wyrażniej widzisz, że "jest zawsze w ruchu"- metaforycznie oczywiście:-) Kiedy Chi /energia/, przestaje krążyć zaczyna się choroba - w TMC zwą to zastojem Chi. Ogrodnik powiedziałby wtedy : "W sadzawce woda zgniła".
/Chi - to życiodajna energia albo niewidzialny Duch, jeśli wolisz terminy bliższe naszej kulturze/

Harmonijne życie, nawet w sadzawce, zależy od równowagi 5 Elementów, pamiętaj każdy z nich wnosi co innego, a dopiero wszystkie razem tworzą zrównoważoną i spójną całość. Każdy Element zawiera w sobie mnóstwo informacji np: SMAK, PORĘ ROKU, NARZĄDY, EMOCJE, RUCH ENERGETYCZNY...
WODA to: smak słony /działanie zmiekczające/, zima, nerki i pęcherz moczowy, odwaga i lęk, kieruje energię w głąb.
DRZEWO to: smak kwaśny /działanie ściągające/, wiosna, wątroba i pęcherzyk żółciowy, cierpliwość i gniew, kieruje energię w dół /zasznurowuje organizm/.
OGIEŃ to: smak gorzki /działanie wyszuszajace/, lato, serce i jelito cienkie, radość i skupienie, kieruje energię w dół.
ZIEMIA to: smak słodki /działanie nawilżające/, babie lato, żołądek i śledziona, szczodrość i troska, rozprowadza energię we wszystkich kierunkach.
METAL to: smak ostry /działanie rozpraszające/, jesień, płuca i jelito grube, wigor i smutek, kieruje energię w górę i na zewnątrz.

Widać tu wyrażnie jak psychika i fizjologia są ze sobą nierozerwalnie połączone - i znów koło :-) Dlatego w TMC jako podstawa myślenia i diagnozowania jest HOLISTYCZNY OBRAZ CZŁOWIEKA. Np chora wątroba będzie się objawiać częstymi wybuchami gniewu i frustracją.
Co zatem zrobi specjalista TMC? Zaleci dietę, zioła, bądż akupunkturę wzmacnijącą wątrobę i ...ćwiczenie cierpliwości. Ale nie tylko, będzie wzmacniać Twoją wątrobę, poprowadzi Cię tak, żebyś energetyzował wszystkie narządy równolegle. Ponieważ są one ze sobą powiązane przez różne cykle (odżywcze, kontrolne...) i nie ma zdrowej watroby bez zdrowego żołądka, śledziony, nerek etc. I tu znajdujesz odpowiedż, dlaczego ta dieta, ma moc zrównoważenia Cię na każdym poziomie. Według niej Twój organizm to dynamiczna całość, jak koło pór roku albo przypływy i odpływy na Ziemi.

W miarę gotowania według 5 PRZEMIAN zobaczysz, że każdego dnia masz ochotę na inną "pomidorówkę". Kiedy nerki Ci osłabną, może "dosolisz" ją inaczej, a kiedy śledziona będzie ledwo zipać, dodasz wiecej Smaku Słodkiego.
I o to właśnie chodzi - zamknij oczy i wsłuchaj się w swoje ciało...:-)


Tabela produktów

Źródło: opracowne na podstawie: "Gotowanie 5 Przemian" - Barbara Temelie.
PrzemianaGorąceCiepłeNeutralneChłodneZimne
Drzewo
Smak kwaśny
Kieruje do wewnątrz i w dół
Ochrona soków ciała
Zboże:
Zielony orkisz

Warzywa:
Pietruszka (nać)

Owoce:
Granat

Mięso:
Kurczak

Przyprawy:
Ocet

Napoje:
Sok wiśniowy
Zboże:
Bulgur
Kuskus
Orkisz

Owoce:
Jeżyny
Maliny

Napoje:
Herbata z głogu
Zboże:
Pszenica

Warzywa:
Alfa-Alfa
Kiełki strączkowych
Kapusta kwaszona
Nasturcja

Owoce:
Agrest
Borówki
Jabłka kwaśne
Jagody
Mandarynki
Pomarańcze
Porzeczki czarne
Truskawki
Wiśnie kwaśne

Mięso:
Kaczka

Produkty mleczne:
Kefir
Mleko zsiadłe
Ser biały
Śmietana kwaśna
Twaróg

Napoje:
Herbata z hibiskusa, melisy
Kwas chlebowy
Piwo pszenne
Szampan
Wino białe
Wino musujące
Zboże:
Kiełki pszenicy
Kleik pszenny

Warzywa:
Kiełki fasoli mung
Pomidory
Szczaw

Owoce:
Ananas
Cytryna
Kiwi
Rabarbar

Produkty mleczne:
Jogurt
PrzemianaGorąceCiepłeNeutralneChłodneZimne
Ogień
Smak gorzki Kieruje w dół
Mięso:
Baranina
Koźlina
Mięso z rusztu

Napoje:
Gorzki likier
Grzane wino
Koniak
Warzywa:
Brukselka

Produkty mleczne:
Mleko kozie
Ser kozi
Ser owczy

Przyprawy:
Bazylia
Bylica posp.
Hyzop
Jałowiec
Kozieradka
Kakao
Kurkuma
Mak
Oregano
Rozmaryn
Tymianek

Napoje:
Kawa czarna
Kawa zbożowa
Wino czerw.
Zboże:
Amarant
Quinoa
Żyto

Warzywa:
Burak czerwony
Endywia
Pokrzywa
Sałata lodowa

Napoje:
Herbata czarna
Herbata Pu-Erh
Zboże:
Kasza gryczana

Warzywa:
Cykoria
Karczochy
Liście mleczu
Pasternak
Radicchio
Rucola
Sałata zielona

Owoce:
Bez czarny
Grejpfrut
Pigwa

Przyprawy:
Szałwia

Napoje:
Herbata zielona
Pilzner
Porter
Woda gorąca
PrzemianaGorąceCiepłeNeutralneChłodneZimne
Ziemia
Smak słodki
Rozprowadza we wszystkich kierunkach
Odżywia i nawilża
Zboże:
Słodki ryż

Warzywa:
Dynia
Hokkaido
Fenkuł
Kasztany
Słodkie ziemniaki
Smażona cebula

Owoce:
Brzoskwinie
Morele
Rodzynki
Wiśnie słodkie

Oleje:
Dyniowy
Rzepakowy
Sojowy

Przyprawy:
Cynamon

Orzechy:
Kokosowe
Pinii
Włoskie
Ziemne

Pozostałe:
Mleko kokosowe

Napoje:
Herbata z kopru włoskiego
Likier
Miód pitny
Por twein
Zboże:
Polenta (grys kukurydziany)
Proso (kasza jaglana)

Warzywa:
Bataty
Burak warzywny
Dynia
Fasolka szparagowa
Groszek zielony
Kalarepa
Kapusta biała, czerwona i włoska
Marchewka
Pietruszka (korzeń)
Ziemniaki

Owoce:
Daktyle suszone
Figi
Śliwki suszone

Mięso:
Wołowina

Produkty mleczne:
Masło
Mleko krowie
Ser z krowiego mleka

Przyprawy:
Szafran
Wanilia

Słodziki:
Cukier trzcinowy
Melisa
Miód

Orzechy/Nasiona:
Dyni
Laskowe
Migdały
Pistacjowe
Sezam
Słonecznika

Pozostałe:
Jajka
Grzyb boczniak
Grzyb shiitake (jap.)
Grzyby leśne

Napoje:
Herbata z lukrecji
Sok z winogron
Zboże:
Jęczmień

Warzywa:
Brokuły
Burak liściowy (boćwina)
Cukinia
Kalafior
Kapusta chińska
Oberżyna
Pieczarki
Papryka
Seler: bulwa i nać
Szparagi
Szpinak

Owoce:
Banany
Gruszki
Jabłka słodkie
Winogrona

Produkty sojowe:
Mleko sojowe
Tofu

Produkty mleczne:
Śmietana słodka

Oleje:
Lniany
Sezamowy
Słonecznikowy
Z oliwek
Z kiełków pszenicy

Przyprawy:
Estragon

Słodziki:
Cukier biały
Syrop

Orzechy:
Nerkowca

Pozostałe:
Kuzu
Mąka z maranty

Napoje:
Sok z gruszek
Sok z jabłek
Warzywa:
Awokado
Ogórek

Owoce:
Arbuz
Mango
Melon
Papaja
PrzemianaGorąceCiepłeNeutralneChłodneZimne
Metal
Smak ostry
Kieruje w górę i na zewnątrz
Oswobadza zastój
Mięso:
Jeleń

Produkty mleczne:
Sery pleśniowe

Przyprawy:
Cayenne
Chili
Curry
Czosnek
Imbir
Pieprz
Pimento

Napoje:
Alkohol wysokoprocentowy
Herbata korzenna (yogi)
Zboże:
Owies

Warzywa:
Cebula surowa
Cebula dymka
Chrzan
Por

Mięso:
Bażant
Dzik
Kuropatwa
Sarna
Zając

Przyprawy:
Anyż
Bazylia
Estragon
Gałka muszkatołowa
Gorczyca
Goździki
Imbir
Kardamon
Kmin krzyżowy
Kminek
Kolendra
Koper
Liść laurowy
Lubczyk
Majeranek
Masala
Oregano
Rozmaryn
Szczypiorek
Tymianek

Napoje:
Wino ryżowe (sake)
Zboże:
Ryż

Warzywa:
Rzepa czarna

Mięso:
Gęś
Indyk
Królik dziki
Przepiórka
Warzywa:
Rzepa biała
Rzeżucha
Rzodkiewki

Mięso:
Królik hodowlany

Napoje:
Herbata z mięty
PrzemianaGorąceCiepłeNeutralneChłodneZimne
Woda
Smak słony
Kieruje w głąb, wzmacnia kości
Oswobadza zastój
Ryby:
Dorsz
Flądra
Homar
Krewetki (wszystkie rodzaje)
Langusta
Szprotki
Tuńczyk
Węgorz
Ryby wędzone

Mięso:
Salami
Szynka surowa
Mięso peklowane, wędzone, solone i suszone
Strączkowe:
Fasola
Fasola adzuki
Groch
Soczewica
Soja czarna i żółta

Ryby:
Karp
Łosoś
Okoń
Pstrąg

Mięso:
Wieprzowina

Pozostałe:
Miso
Strączkowe:
Ciecierzyca
Fasolka mung

Owoce morza:
Kałamarnice
Ostrygi

Pozostałe:
Oliwki
Śliwki umeboshi

Napoje:
Woda mineralna
Woda zimna
Wodorosty:
Hijiki
Kombu
Nori
Wakame

Owoce morza:
Kawior
Kraby
Małże
Raki

Przyprawy:
Sos sojowy (Tamari, Shoyu)
Sól

Pozostałe:
Agar-Agar

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz