Kuchnia 5 przemian w praktyce
5 ELEMENTÓW W PRAKTYCE:
Ludzie obecnie mają znacznie szerszą świadomość energetyki jedzenia. Czyli wiedzę, że każdy produkt spożywczy to nie tylko białko, węglowodany czy witaminy.... ale też inne, dużo subtelniejsze składniki, które wpływają w rezultacie najbardziej na jakość potrawy, czyli Twoje zdrowie.
W jaki konkretnie sposób to robią? Decydując o jakości trawienia i przyswajania wszystkich drogocennych substancji. Ludzkie trawienie opiera się na cieple.
Co ciekawe ta "energetyka i dobre trawienie", mają solidna podstawę w tzw TERMICE POŻYWIENIA - czyli świadomości ,które produkty chłodzą, które ogrzewają, a które są neutralne. Wiedza o tym, że np mięso rozgrzewa organizm, a nabiał czy kwaśne owoce go schłodzą. Owa sezonowość (np letnie jedzenie to twoja wew. klima - świeże owoce chłodzą ciało od środka , a to latem jest tak potrzebne! To klucz do energetyzowania się pożywieniem i utrzymywania równowagi.
Planeta Ziemia ma swoje pory roku - człowiek jako mikrokosmos, ma również swoje "wewnętrzne pory roku", aby mógł zachować równowagę i pełnię. Tu koło zamyka się. Tak jak znak YIN YANG. Im dłużej go studiujesz tym wyrażniej widzisz, że "jest zawsze w ruchu"- metaforycznie oczywiście:-) Kiedy Chi /energia/, przestaje krążyć zaczyna się choroba - w TMC zwą to zastojem Chi. Ogrodnik powiedziałby wtedy : "W sadzawce woda zgniła".
/Chi - to życiodajna energia albo niewidzialny Duch, jeśli wolisz terminy bliższe naszej kulturze/
Harmonijne życie, nawet w sadzawce, zależy od równowagi 5 Elementów, pamiętaj każdy z nich wnosi co innego, a dopiero wszystkie razem tworzą zrównoważoną i spójną całość. Każdy Element zawiera w sobie mnóstwo informacji np: SMAK, PORĘ ROKU, NARZĄDY, EMOCJE, RUCH ENERGETYCZNY...
Harmonijne życie, nawet w sadzawce, zależy od równowagi 5 Elementów, pamiętaj każdy z nich wnosi co innego, a dopiero wszystkie razem tworzą zrównoważoną i spójną całość. Każdy Element zawiera w sobie mnóstwo informacji np: SMAK, PORĘ ROKU, NARZĄDY, EMOCJE, RUCH ENERGETYCZNY...
WODA to: smak słony /działanie zmiekczające/, zima, nerki i pęcherz moczowy, odwaga i lęk, kieruje energię w głąb.
DRZEWO to: smak kwaśny /działanie ściągające/, wiosna, wątroba i pęcherzyk żółciowy, cierpliwość i gniew, kieruje energię w dół /zasznurowuje organizm/.
OGIEŃ to: smak gorzki /działanie wyszuszajace/, lato, serce i jelito cienkie, radość i skupienie, kieruje energię w dół.
ZIEMIA to: smak słodki /działanie nawilżające/, babie lato, żołądek i śledziona, szczodrość i troska, rozprowadza energię we wszystkich kierunkach.
METAL to: smak ostry /działanie rozpraszające/, jesień, płuca i jelito grube, wigor i smutek, kieruje energię w górę i na zewnątrz.
Widać tu wyrażnie jak psychika i fizjologia są ze sobą nierozerwalnie połączone - i znów koło :-) Dlatego w TMC jako podstawa myślenia i diagnozowania jest HOLISTYCZNY OBRAZ CZŁOWIEKA. Np chora wątroba będzie się objawiać częstymi wybuchami gniewu i frustracją.
Co zatem zrobi specjalista TMC? Zaleci dietę, zioła, bądż akupunkturę wzmacnijącą wątrobę i ...ćwiczenie cierpliwości. Ale nie tylko, będzie wzmacniać Twoją wątrobę, poprowadzi Cię tak, żebyś energetyzował wszystkie narządy równolegle. Ponieważ są one ze sobą powiązane przez różne cykle (odżywcze, kontrolne...) i nie ma zdrowej watroby bez zdrowego żołądka, śledziony, nerek etc. I tu znajdujesz odpowiedż, dlaczego ta dieta, ma moc zrównoważenia Cię na każdym poziomie. Według niej Twój organizm to dynamiczna całość, jak koło pór roku albo przypływy i odpływy na Ziemi.
W miarę gotowania według 5 PRZEMIAN zobaczysz, że każdego dnia masz ochotę na inną "pomidorówkę". Kiedy nerki Ci osłabną, może "dosolisz" ją inaczej, a kiedy śledziona będzie ledwo zipać, dodasz wiecej Smaku Słodkiego.
I o to właśnie chodzi - zamknij oczy i wsłuchaj się w swoje ciało...:-)
W miarę gotowania według 5 PRZEMIAN zobaczysz, że każdego dnia masz ochotę na inną "pomidorówkę". Kiedy nerki Ci osłabną, może "dosolisz" ją inaczej, a kiedy śledziona będzie ledwo zipać, dodasz wiecej Smaku Słodkiego.
I o to właśnie chodzi - zamknij oczy i wsłuchaj się w swoje ciało...:-)
Tabela produktów
Źródło: opracowne na podstawie: "Gotowanie 5 Przemian" - Barbara Temelie.
| Przemiana | Gorące | Ciepłe | Neutralne | Chłodne | Zimne |
| Drzewo Smak kwaśny Kieruje do wewnątrz i w dół Ochrona soków ciała | Zboże: Zielony orkisz Warzywa: Pietruszka (nać) Owoce: Granat Mięso: Kurczak Przyprawy: Ocet Napoje: Sok wiśniowy | Zboże: Bulgur Kuskus Orkisz Owoce: Jeżyny Maliny Napoje: Herbata z głogu | Zboże: Pszenica Warzywa: Alfa-Alfa Kiełki strączkowych Kapusta kwaszona Nasturcja Owoce: Agrest Borówki Jabłka kwaśne Jagody Mandarynki Pomarańcze Porzeczki czarne Truskawki Wiśnie kwaśne Mięso: Kaczka Produkty mleczne: Kefir Mleko zsiadłe Ser biały Śmietana kwaśna Twaróg Napoje: Herbata z hibiskusa, melisy Kwas chlebowy Piwo pszenne Szampan Wino białe Wino musujące | Zboże: Kiełki pszenicy Kleik pszenny Warzywa: Kiełki fasoli mung Pomidory Szczaw Owoce: Ananas Cytryna Kiwi Rabarbar Produkty mleczne: Jogurt | |
| Przemiana | Gorące | Ciepłe | Neutralne | Chłodne | Zimne |
| Ogień Smak gorzki Kieruje w dół | Mięso: Baranina Koźlina Mięso z rusztu Napoje: Gorzki likier Grzane wino Koniak | Warzywa: Brukselka Produkty mleczne: Mleko kozie Ser kozi Ser owczy Przyprawy: Bazylia Bylica posp. Hyzop Jałowiec Kozieradka Kakao Kurkuma Mak Oregano Rozmaryn Tymianek Napoje: Kawa czarna Kawa zbożowa Wino czerw. | Zboże: Amarant Quinoa Żyto Warzywa: Burak czerwony Endywia Pokrzywa Sałata lodowa Napoje: Herbata czarna Herbata Pu-Erh | Zboże: Kasza gryczana Warzywa: Cykoria Karczochy Liście mleczu Pasternak Radicchio Rucola Sałata zielona Owoce: Bez czarny Grejpfrut Pigwa Przyprawy: Szałwia Napoje: Herbata zielona Pilzner Porter Woda gorąca | |
| Przemiana | Gorące | Ciepłe | Neutralne | Chłodne | Zimne |
| Ziemia Smak słodki Rozprowadza we wszystkich kierunkach Odżywia i nawilża | Zboże: Słodki ryż Warzywa: Dynia Hokkaido Fenkuł Kasztany Słodkie ziemniaki Smażona cebula Owoce: Brzoskwinie Morele Rodzynki Wiśnie słodkie Oleje: Dyniowy Rzepakowy Sojowy Przyprawy: Cynamon Orzechy: Kokosowe Pinii Włoskie Ziemne Pozostałe: Mleko kokosowe Napoje: Herbata z kopru włoskiego Likier Miód pitny Por twein | Zboże: Polenta (grys kukurydziany) Proso (kasza jaglana) Warzywa: Bataty Burak warzywny Dynia Fasolka szparagowa Groszek zielony Kalarepa Kapusta biała, czerwona i włoska Marchewka Pietruszka (korzeń) Ziemniaki Owoce: Daktyle suszone Figi Śliwki suszone Mięso: Wołowina Produkty mleczne: Masło Mleko krowie Ser z krowiego mleka Przyprawy: Szafran Wanilia Słodziki: Cukier trzcinowy Melisa Miód Orzechy/Nasiona: Dyni Laskowe Migdały Pistacjowe Sezam Słonecznika Pozostałe: Jajka Grzyb boczniak Grzyb shiitake (jap.) Grzyby leśne Napoje: Herbata z lukrecji Sok z winogron | Zboże: Jęczmień Warzywa: Brokuły Burak liściowy (boćwina) Cukinia Kalafior Kapusta chińska Oberżyna Pieczarki Papryka Seler: bulwa i nać Szparagi Szpinak Owoce: Banany Gruszki Jabłka słodkie Winogrona Produkty sojowe: Mleko sojowe Tofu Produkty mleczne: Śmietana słodka Oleje: Lniany Sezamowy Słonecznikowy Z oliwek Z kiełków pszenicy Przyprawy: Estragon Słodziki: Cukier biały Syrop Orzechy: Nerkowca Pozostałe: Kuzu Mąka z maranty Napoje: Sok z gruszek Sok z jabłek | Warzywa: Awokado Ogórek Owoce: Arbuz Mango Melon Papaja | |
| Przemiana | Gorące | Ciepłe | Neutralne | Chłodne | Zimne |
| Metal Smak ostry Kieruje w górę i na zewnątrz Oswobadza zastój | Mięso: Jeleń Produkty mleczne: Sery pleśniowe Przyprawy: Cayenne Chili Curry Czosnek Imbir Pieprz Pimento Napoje: Alkohol wysokoprocentowy Herbata korzenna (yogi) | Zboże: Owies Warzywa: Cebula surowa Cebula dymka Chrzan Por Mięso: Bażant Dzik Kuropatwa Sarna Zając Przyprawy: Anyż Bazylia Estragon Gałka muszkatołowa Gorczyca Goździki Imbir Kardamon Kmin krzyżowy Kminek Kolendra Koper Liść laurowy Lubczyk Majeranek Masala Oregano Rozmaryn Szczypiorek Tymianek Napoje: Wino ryżowe (sake) | Zboże: Ryż Warzywa: Rzepa czarna Mięso: Gęś Indyk Królik dziki Przepiórka | Warzywa: Rzepa biała Rzeżucha Rzodkiewki Mięso: Królik hodowlany Napoje: Herbata z mięty | |
| Przemiana | Gorące | Ciepłe | Neutralne | Chłodne | Zimne |
| Woda Smak słony Kieruje w głąb, wzmacnia kości Oswobadza zastój | Ryby: Dorsz Flądra Homar Krewetki (wszystkie rodzaje) Langusta Szprotki Tuńczyk Węgorz Ryby wędzone Mięso: Salami Szynka surowa Mięso peklowane, wędzone, solone i suszone | Strączkowe: Fasola Fasola adzuki Groch Soczewica Soja czarna i żółta Ryby: Karp Łosoś Okoń Pstrąg Mięso: Wieprzowina Pozostałe: Miso | Strączkowe: Ciecierzyca Fasolka mung Owoce morza: Kałamarnice Ostrygi Pozostałe: Oliwki Śliwki umeboshi Napoje: Woda mineralna Woda zimna | Wodorosty: Hijiki Kombu Nori Wakame Owoce morza: Kawior Kraby Małże Raki Przyprawy: Sos sojowy (Tamari, Shoyu) Sól Pozostałe: Agar-Agar |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz