wtorek, 12 lipca 2011

Zdrowe odżywianie

 

Prawidłowe odżywianie to podstawa szczupłej figury!

Na moim blogu znajdziesz wiele ciekawych pomysłów na smaczny, zdrowy posiłek. Dania, które polecam są tak skomponowane, aby zawierały jak najmniej złych tłuszczy i zbędnych kalorii, a posiłki były smaczne i pełnowartościowe.
Kiedyś gotowanie było dla mnie zmorą. A że lubię stawiać czoła wyzwaniom uczyniłam z przygotowywania posiłków przyjemność.
Pytasz jak? W bardzo prosty sposób; na początek wpuściłam do swojej kuchni przyjaciela, który umożliwia mi sporządzanie zdrowych posiłków. Mój pomocnik to mały robot kuchenny o nazwie ,,TERMOMIX".
Większość posiłków mogę przygotować na parze dzięki czemu są delikatne, aromatyczne i lekkostrawne.
Urządzenie to umożliwia mi również przygotowywanie posiłków dla mojego synka, który ma alergię pokarmową.

Dokonałam jeszcze innego odkrycia:,, dieta według pięciu przemian". Pozwala ona zachować równowagę energetyczną Yin i Yang tak bardzo ważną dla naszego zdrowia. Zainspirowana podróżą po Indiach i wegetariańską kuchnią uznaną tam za najlepszą połączyłam wcześniejsze przyzwyczenia kulinarne z wiedzą zdobytą od joginów.
********************************

Na początek pragnę podzielić przepisem na jedno z ulubionych przeze mnie dań:

Ryba duszona w jarzynach według pięciu przemian
symbole na początku wierszy wskazują charakterystyczne cechy składników, które by zachować równowagę Yin i Yang muszą być odpowiednio zestawione i dodawane w odpowiedniej kolejności.

Tabelę pięciu przemian znajdziesz tutaj
Filet z ryby ( wybór pozostawiam waszym upodobaniom)
k - pokropić sokiem z cytryny
g - posypać kurkumą i odrobiną tymianku
- pokropić olejem
o - posypać imbirem 
sn- posolić do smaku
Podsmażyć na rozgrzanym oleju (5-6 łyżek) przez 2-3 minuty, przełożyć na papierowy ręcznik by odsączyć tłuszcz, po czym przełożyć do rondla.
Dodać:
- marchewkę pokrojoną w półplasterki
- 2 cebule pokrojone w półplasterki
o - mały kawałek pokrojonej drobno kapusty, dodać do smaku 1/2 łyżeczki imbiru, pieprzem białym, czarnym i cayenne.
sn- dodać 1/2 szklanki zimnej wody, 1/2 łyżeczki vegety, soli do smaku i dusić około 10-15 minut
k - dodać soku pomidorowego do smaku ( ok. 1/2 szklanki), szczyptę bazylii
g - dodać szczyptę kurkumy i tymianku, dusic kolejne 10-15 minut.
Potrawa powinna być lekko pikantna.
Ja oczywiście zamiast rondla używam Termomixa dzięki czemu moja ryba jest jeszcze smaczniejsza :-)

Na moim blogu znajdziesz informacje na temat:
  • zdrowej żywności, diety, odchudzania
  • stylu i filozofii życia
  • inspirujących podróżach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz