Prawidłowe odżywianie to podstawa szczupłej figury!
Na moim blogu znajdziesz wiele ciekawych pomysłów na smaczny, zdrowy posiłek. Dania, które polecam są tak skomponowane, aby zawierały jak najmniej złych tłuszczy i zbędnych kalorii, a posiłki były smaczne i pełnowartościowe.
Kiedyś gotowanie było dla mnie zmorą. A że lubię stawiać czoła wyzwaniom uczyniłam z przygotowywania posiłków przyjemność.
Pytasz jak? W bardzo prosty sposób; na początek wpuściłam do swojej kuchni przyjaciela, który umożliwia mi sporządzanie zdrowych posiłków. Mój pomocnik to mały robot kuchenny o nazwie ,,TERMOMIX".
Większość posiłków mogę przygotować na parze dzięki czemu są delikatne, aromatyczne i lekkostrawne.
Urządzenie to umożliwia mi również przygotowywanie posiłków dla mojego synka, który ma alergię pokarmową.
Dokonałam jeszcze innego odkrycia:,, dieta według pięciu przemian". Pozwala ona zachować równowagę energetyczną Yin i Yang tak bardzo ważną dla naszego zdrowia. Zainspirowana podróżą po Indiach i wegetariańską kuchnią uznaną tam za najlepszą połączyłam wcześniejsze przyzwyczenia kulinarne z wiedzą zdobytą od joginów.
********************************
Na początek pragnę podzielić przepisem na jedno z ulubionych przeze mnie dań:
Ryba duszona w jarzynach według pięciu przemian
symbole na początku wierszy wskazują charakterystyczne cechy składników, które by zachować równowagę Yin i Yang muszą być odpowiednio zestawione i dodawane w odpowiedniej kolejności.
Filet z ryby ( wybór pozostawiam waszym upodobaniom)
k - pokropić sokiem z cytryny
g - posypać kurkumą i odrobiną tymianku
sł- pokropić olejem
o - posypać imbirem
sn- posolić do smaku
Podsmażyć na rozgrzanym oleju (5-6 łyżek) przez 2-3 minuty, przełożyć na papierowy ręcznik by odsączyć tłuszcz, po czym przełożyć do rondla.
Dodać:
sł - marchewkę pokrojoną w półplasterki
sł - 2 cebule pokrojone w półplasterki
o - mały kawałek pokrojonej drobno kapusty, dodać do smaku 1/2 łyżeczki imbiru, pieprzem białym, czarnym i cayenne.
sn- dodać 1/2 szklanki zimnej wody, 1/2 łyżeczki vegety, soli do smaku i dusić około 10-15 minut
k - dodać soku pomidorowego do smaku ( ok. 1/2 szklanki), szczyptę bazylii
g - dodać szczyptę kurkumy i tymianku, dusic kolejne 10-15 minut.
Potrawa powinna być lekko pikantna.
Ja oczywiście zamiast rondla używam Termomixa dzięki czemu moja ryba jest jeszcze smaczniejsza :-)
Na moim blogu znajdziesz informacje na temat:
- zdrowej żywności, diety, odchudzania
- stylu i filozofii życia
- inspirujących podróżach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz